Скликання: 7 скликання
Сесія / комісія: 6 сесія
Тип документу: Додаток до рішення
Дата: 12.09.2019
Номер документу: 5-6/2019
Назва документу: Додаток 2 до рішення 6 сесії Неполоковецької селищної ради VІІ скликання від 12.09. 2019 року № 5-6/2019

Додаток  2

до рішення 6 сесії  Неполоковецької селищної ради

 VІІ скликання від 12.09. 2019 року № 5-6/2019

 

МЕТОДИКА

розрахунку плати за оренду комунального майна

Неполоковецької селищної ради

 

1. Методика розрахунку орендної плати за комунальне майно  та пропозиції її розподілу (далі – Методика) розроблена з метою створення єдиного організаційно – економічного механізму стягнення плати за оренду окремого індивідуально визначеного комунального майна з дотриманням вимог Закону України “Про оренду державного та комунального майна” від 10.04.92р. № 2269-XII, із змінами та доповненнями (далі–Закон № 2269); Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропозиції її розподілу, затвердженою постановою КМУ від 04.10.95р. № 786, p із змінами та доповненнями (далі–Методика № 786); Методики оцінки об’єктів оренди, затвердженою постановою КМУ від 10.08.95р. № 629 (далі–Методика № 253); наказу Фонду державного майна України від 15.02.2013р. № 201 “Про затвердження Переліку документів, які подаються орендодавцеві для укладення договору оренди майна, що належить до державної власності”; наказу Фонду державного майна України “Про затвердження договорів оренди” від 23.08.2000р. №1774, із змінами та доповненнями; постанови КМУ “Про затвердження Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ” від 28.02.2002р.№228, зі змінами та доповненнями (далі–Порядок № 228). Договори оренди підлягають обов’язковій реєстрації у юридичному відділі .

2. Розмір орендної плати встановлюється договором оренди між Орендодавцем та Орендарем. Якщо майно орендується бюджетними організаціями, орендна плата вноситься за рахунок коштів, передбачених кошторисами на їх утримання. У разі визначення Орендаря на конкурсних засадах орендна плата, розрахована за цією Методикою, застосовується як стартова, а її розмір може бути збільшено за результатами такого визначення.

3. До плати за оренду індивідуально визначеного комунального майна не включаються витрати на утримання орендованого майна та плата за послуги, які відповідно до укладених угод, зобов’язуються надавати Орендарю державні підприємства, організація, господарське підприємство на балансі яких перебуває це майно. Крім договору оренди приміщення, між орендодавцем та орендарем має бути укладено договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю, якщо інший порядок не передбачено договором оренди приміщення. Розмір відшкодування витрат орендодавця на утримання зданих в оренду приміщень визначається таким чином:

 – щодо послуг теплопостачання – пропорційно займаній орендарями площі приміщення в загальній площі всієї будівлі;

 – щодо гарячого та холодного водопостачання, водовідведення – пропорційно чисельності працівників орендаря в загальній чисельності працівників, які працюють у будівлі;

щодо електроенергії – виходячи з потужності електронагрівальних та електроосвітлювальних приладів, що знаходяться у приміщенні, яке займають орендарі, та визначається на підставі фактичних даних середнього часу роботи таких приладів за місяць. Якщо бюджетною організацією здійснюються витрати, пов’язані з утриманням будівлі в цілому, в якій знаходиться здане в оренду приміщення (прибирання коридорів, туалетів, обслуговування ліфтів, дезінфекція приміщень, послуги з вивезення сміття, поточний ремонт приміщень загального користування тощо), то належна до відшкодування орендарем частина цих витрат розраховується аналогічно.

 4. У разі оренді нерухомого комунального майна (крім випадків передбачених у пункті 7 Методики) розмір річної орендної плати визначається за формулою:

 

 

Опл. =

Вп х Сор

 

;

100

 

де Опл. – розмір річної орендної плати, грн.;

Вп – вартість орендованого майна, визначена шляхом проведення незалежної оцінки, грн.;

Сор – орендна ставка, визначена у графі 2 додатку № 1 до цієї Методики.

5. Якщо орендоване приміщення є частиною будівлі (споруди), то оцінка вартості цього приміщення проводиться безпосередньо або опосередковано з урахуванням вартості будівлі (споруд) в цілому по формулі:

 

 

Вп =

Вб

 

х Пп

 

;

Пб

 

де Вп - вартість  орендованого  приміщення,  яке є частиною будівлі (споруди),  грн.;

Вб - вартість будівлі (споруди) в цілому (без вартості підвальних приміщень,  якщо вони не використовуються орендарем),  визначена  шляхом проведення незалежної оцінки, грн.;

Пб - площа будівлі (споруди)  в  цілому (без площі підвальних приміщень, якщо вони не використовуються орендарем), кв.м.;

Пп - площа  орендованого  приміщення,  кв.м.

Орендна плата за цією методикою розраховується в такій послідовності: визначається розмір річної орендної плати. На основі розміру річної орендної плати  встановлюється розмір орендної плати за базовий місяць розрахунку орендної плати –останній місяць за який визначено індекс інфляції яка фіксується в договорі оренди.З урахуванням  розміру  орендної плати за перший та наступні місяці оренди.У разі коли термін оренди менший чи більший за одну добу або за один місяць то на основі розміру місячної орендної плати  розраховується добова, а в разі необхідності- на основі розміру добової орендної плати розраховується погодинна орендна плата.

Розрахунок орендної плати за базовий місяць затверджується орендодавцем.

6. Розмір місячної орендної плати за перший місяць після укладення договору оренди або перегляду розміру орендної плати розраховується за формулою:

 

 

Опл. місячна =

Опл.

 

х І д.о.

 

х І м.

 

;

12

 

де Опл. місячна – розмір місячної орендної плати за перший місяць, грн.;

Опл. – річна орендна плата, грн.;

І д.о. - індекс інфляції з дати проведення незалежної оцінки майна до дати укладення договору оренди або перегляду розміру орендної плати;

І м. - індекс інфляції за перший місяць оренди.

7. Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць з врахуванням індексу інфляції за поточний місяць.

8. У разі, коли об`єкт оренди використовується орендарем неповний місяць або неповний робочий день, то на основі розміру місячної орендної плати розраховується добова, а в разі необхідності - на основі розміру добової орендної плати розраховується погодинна орендна плата.

Розмір добової орендної плати розраховується за формулою:

О пл.добова = Опл. місячна :  Кд.,

де О пл.добова   –  добова орендна плата, грн.;

Опл. місячна – місячна орендна плата, розрахована за цією Методикою, грн.;

Кд. – кількість діб роботи об`єкта оренди (доступу до об`єкта оренди) протягом місяця відповідно до встановленого режиму користування орендованим майном.

Розмір місячної орендної плати за неповний місяць оренди розраховується шляхом множення добової орендної плати на кількість робочих днів орендаря в місяць в орендованому приміщенні.

9. Розмір погодинної орендної плати розраховується по формулі:

О пл. погодинна = О пл.добова    :  Кг. ,

де О пл. погодинна – погодинна орендна плата в грн.;

О пл.добова  – добова орендна плата, розрахована за цією Методикою, грн.;

Кг. – кількість годин роботи об`єкта оренди (доступу до об`єкта оренди) протягом доби відповідно до встановленого режиму користування орендованим майном.

Розмір місячної орендної плати за неповний місяць оренди та неповний робочий день оренди розраховується шляхом множення погодинної орендної плати на кількість робочих годин орендаря на добу та на кількість робочих днів орендаря в місяць в орендованому приміщенні.

10. Термін внесення орендної плати  визначається у договорі.

11. Зайво перерахована сума орендної плати зараховується в рахунок наступних платежів,або повертаються платникові в 5- денний термін від дня одержання його письмової заяви.

12. Розмір орендної плати може переглядатися на вимогу однієї із сторін у разі зміни чинного законодавства щодо методики її розрахунку, змін цін і тарифів та в інших випадках, передбачених чинним законодавством України.

13. Розмір орендної плати при передачі в оренду майна фізичним особам, які не зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності розраховується відповідно до цієї Методики.

14.Розмір річної орендної плати у разі оренди іншого, крім нерухомого, окремого крім індивідуально визначеного майна встановлюється за згодою сторін, але не менше як на 10 відсотків вартості орендованого майна за результатами незалежної оцінки, а у разі коли орендарем є суб’єкт малого підприємництва-  не менш як 7 відсотків вартості орендованого майна за результатами такої оцінки.

 

 

Селищний голова                                                                   Г.В.Храпко