Скликання: 8 скликання
Сесія / комісія: 7 сесія
Тип документу: Рішення
Дата: 08.06.2021
Номер документу: 10-7/2021
Назва документу: Про затвердження Положення про відділ освіти, культури, молоді та спорту Неполоковецької селищної ради

     

              

Україна

НЕПОЛОКОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

Чернівецького  району Чернівецької області

59330 Чернівецька обл. Кіцманський район смт. Неполоківці вул.Головна,7

                         Код. ( 03736) тел..35-267 nepolselrada@ukr.net

                           

   РІШЕННЯ №  10 -7/2021

 

від   08 червня   2021  року                            7 сесія  VIІІ  скликання

    

         

 

Про затвердження Положення про відділ освіти,

культури, молоді та спорту Неполоковецької селищної ради

 

         Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», селищна рада

 

ВИРІШИЛА:

 

          1. Затвердити Положення про відділ освіти, культури, молоді та спорту Неполоковецької селищної ради (додається).

 

         2. Визнати таким, що втратило чинність Положення про відділ освіти, культури та спорту Неполоковецької селищної ради.

 

       3. Контроль  за виконанням даного рішення покласти на комісію з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва.

 

 

 

 

Селищний голова                                     Григорій ХРАПКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток до  рішення

7 сесії Неполоковецької селищної ради

VIIІ скликання  № 10-7/2021 від 08.06.2021 року

 

 

 

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про відділ освіти, культури, молоді та спорту

Неполоковецької селищної ради

 

 

  1. Загальні положення

 

  1. Відділ освіти, культури, молоді та спорту Неполоковецької селищної ради є виконавчим органом Неполоковецької селищної ради.

 

  1. Відділ освіти, культури, молоді та спорту Неполоковецької селищної ради (далі –відділ) створено відповідно до статті 54 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» рішенням ІV сесії Неполоковецької селищної ради УІІІ скликання від 22.12.2020 року № 13-4/2020.

 

  1. Відділ утримується за рахунок коштів селищного бюджету та інших джерел, не заборонених чинним законодавством. Фонд оплати праці працівників відділу та видатки на його утримання затверджуються селищною радою з  врахуванням чинних нормативів та рекомендацій Міністерства освіти і науки України.

 

  1. Відділ  підзвітний та підконтрольний Неполоковецькій селищній раді, підпорядкований  виконавчому комітету Неполоковецької селищної ради, Неполоковецькому селищному голові, а з питань делегованих йому повноважень   органам виконавчої влади.

 

  1. Чисельність і структура відділу  затверджуються рішенням сесії  за поданням начальника відділу освіти.

 

  1. Штатний розпис відділу затверджуються Неполоковецьким селищним головою.

 

  1. Посадові інструкції працівників затверджуються начальником відділу.

 

  1. Відділ при виконанні покладених на нього завдань і функцій взаємодіє з іншими виконавчими органами Неполоковецької селищної ради в порядку, який визначається цим Положенням та Положеннями інших виконавчих органів Неполоковецької селищної ради.

 

 

 

1.9. Положення розроблено із врахуванням вимог:

1.9.1. Національного стандарту України ДСТУ 4163-2003 (Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації, затвердженої наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 № 55).

1.9.2. Регламентів Неполоковецької селищної ради та її  виконавчого комітету.

1.9.3. Довідника типових професійно-кваліфікаційних характеристик посадових осіб  місцевого самоврядування, затвердженого наказом Головного управління державної служби України 29.12.2009 № 406.

1.9.4. Рекомендацій з організації праці державних службовців в органах виконавчої влади, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 28.01.2005 року № 55.

1.9.5. Інструкції з діловодства у Неполоковецької селищної раді та її виконавчих органах.

 

         1.10. У своїй діяльності відділ керується Конституцією України, законами України, постановами Верховної Ради України, указами і розпорядженнями Президента України, декретами, постановами і розпорядженням  Кабінету Міністрів     України,  наказами     та    іншими     нормативно-правовими документами  Міністерства освіти  і   науки   України,  розпорядженнями  Чернівецької обласної державної адміністрації, наказами управління освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації, рішеннями Неполоковецької селищної ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями і дорученнями Неполоковецького селищного голови та цим Положенням.

 

         1.11. Положення, як організаційний документ, в обов’язковому порядку проходить процедуру затвердження Неполоковецькою селищною радою.

 

     1.12. Повна назва: «Відділ освіти, культури, молоді та спорту Неполоковецької селищної ради».

              Скорочена назва: «Відділ освіти, культури, молоді та спорту»

 

         1.13. Місцезнаходження відділу: 59331, смт. Неполоківці, вулиця Головна, 7, Чернівецької області Чернівецького району.

 

 

  1. Основні завдання

 

         Створення умов для здобуття громадянами дошкільної, повної загальної середньої освіти.

 

  1. Навчально-методичне керівництво закладів освіти, що знаходяться в межах ТГ і є комунальною власністю територіальної громади, організація їх фінансового забезпечення та зміцнення їх матеріальної бази; координація діяльності цих закладів, а також закладів інших форм власності.

 

  1. Сприяння розвитку самоврядування у закладах загальної середньої освіти, дошкільних та позашкільних закладах освіти.

 

         2.4. Забезпечення доступу до публічної інформації та системного і оперативного оприлюднення інформації з питань, що належать до компетенції відділу.

 

         2.5.Здійснення підготовки до здачі в архівний відділ Неполоковецької селищної ради документів, що належать до компетенції відділу.

 

2.6. Реалізація державної політики в галузі дошкільної, загальної середньої освіти з урахуванням особливостей соціально-культурного середовищаТГ.

 

        2.7. Аналіз   стану   освіти   в   ТГ,   прогнозування   розвитку   дошкільної, загальної   середньої  освіти,   удосконалення   мережі відповідних закладів освіти незалежно від типів і форм власності згідно з освітніми потребами   громадян;   розробка   та    організація виконання програм розвитку освіти.

 

2.8. Контроль за дотриманням  законодавства в галузі  освіти,  Державного стандарту початкової освіти, Державного стандарту загальної  середньої освіти  та  вимог Базового  компонента дошкільної освіти відповідними закладами освіти усіх типів та форм власності, розташованими на території громади.

 

2.9. Удосконалення професійної кваліфікації педагогічних працівників, їх перепідготовка  та  атестація  у  порядку, встановленому Міністерством освіти і науки України.

 

2.10. Забезпечення соціального захисту, охорони життя, здоров'я та захисту прав учасників виховного процесу в закладах дошкільної освіти, закладах загальної середньої освіти.

 

2.11.Створює умови для реалізації рівних прав громадян України на освіту, соціальний захист дітей дошкільного, шкільного віку.

 

2.12. Здійснює ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів закладів освіти.

       

        2.13. Здійснення міжнародного співробітництва у сфері освіти.

 

 

 

3.Функції відділу:

3.1. Організовує мережу та здійснює керівництво   закладами дошкільної, загальної середньої освіти.

 

3.1.1. Здійснює управління   закладами дошкільної, загальної середньої освіти усіх типів і форм власності, розташованими на території громади.

 

3.1.2. Закріплює за  закладами дошкільної, загальної середньої освіти,

крім    ліцеїв,    гімназій,    спеціалізованих    шкіл    (шкіл-інтернатів) та приватних шкіл, територію обслуговування, відповідно до  якої  ведеться  облік  дітей  дошкільного, шкільного  віку  та  учнів.

 

3.1.3. Погоджує   проєкти   будівництва   закладів освіти, сприяє    їх    раціональному розміщенню.

 

3.1.4. Забезпечує організацію роботи з фізичного виховання, фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової  роботи в дошкільних, загальної середньої освіти.

 

3.1.5. Визначає   потребу   у   навчальних   закладах   усіх   типів   та   подає пропозиції Неполоковецькій селищній раді щодо удосконалення їх мережі відповідно   до   соціально-економічних   і   культурно-освітніх   потреб,    за    наявності    необхідної    матеріально-технічної,    науково-методичної бази, педагогічних кадрів тощо.

 

3.1.6. Забезпечує оперативний контроль за збереженням існуючої мережі закладів освіти, сприяє   їх   навчально-методичному,    фінансовому   та   матеріально-технічному забезпеченню.

 

3.1.7. Здійснює    в    межах    своєї    компетенції    моніторинг навчальних   закладів   незалежно   від   типів   і   форм   власності,   що належать    до    сфери    управління    та    забезпечує    гласність    його результатів.

 

 

3.1.8. Вивчає потребу та вносить пропозиції Неполоковецькій селищній        раді   про утворення закладів освіти для дітей, які потребують соціальної допомоги та реабілітації, організовує їх навчання (у тому числі  індивідуальне та інклюзивне) та виховання у закладах загальної середньої освіти та спеціальних закладах освіти.

 

3.1.10. Вивчає потребу та вносить пропозиції Неполоковецькій селищній раді  щодо утворення вечірніх (змінних) шкіл, класів, груп з очною та заочною формами навчання при закладах освіти, створює умови для складання державної підсумкової атестації екстерном.

 

3.1.11. Вносить пропозиції Неполоковецькій селищній раді про відкриття профільних класів, гімназій, ліцеїв, колегіумів, навчально-виховних комплексів,   навчально-виховних   об'єднань,   спеціалізованих   шкіл (шкіл-інтернатів),   міжшкільних   навчально-виробничих   комбінатів, центрів дитячої та юнацької творчості тощо, сприяє їх матеріальній підтримці.

 

3.2. Нормативно-правове забезпечення загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти в ТГ:

 

3.2.1.  Контролює  виконання  конституційних   вимог  щодо  обов'язковості здобуття дітьми і підлітками повної загальної середньої освіти.

 

3.2.2. Контролює  дотримання  закладами освіти усіх типів і  форм власності законодавства у сфері освіти, державних вимог щодо змісту, рівня і обсягу освітніх послуг відповідно до рівня і профілю навчання.

 

3.2.3. Сприяє організації та реалізації варіативної складової змісту загальної середньої освіти.

 

3.2.4. Забезпечує в межах своїх повноважень виконання Конституції України щодо функціонування української мови як державної в дошкільних закладах, закладах загальної середньої освіти.

 

3.2.5. Сприяє задоволенню освітніх запитів представників національних меншин; надає можливість навчатись рідною мовою чи вивчати рідну мову в державних та комунальних закладах освіти.

 

3.2.6. Готує до реєстрації  статути закладів освіти комунальної та інших форм власності.

 

3.3. Навчально-методичне забезпечення дошкільних, закладах загальної середньої освіти:

 

3.3.1. Організовує навчання обдарованих дітей, проводить в установленому порядку конкурси, олімпіади та інші змагання серед учнів.

3.3.2.  Видає інформаційно-методичні бюлетені.

 

3.3.3. Сприяє навчально-методичному забезпеченню закладів освіти.

 

3.3.4. Впроваджує навчальні плани і програми, затверджені Міністерством освіти і науки України; погоджує робочі навчальні плани закладів загальної середньої освіти та погоджує річні плани роботи дошкільних закладів; вносить пропозиції щодо застосування експериментальних навчальних планів і програм.

 

3.3.5. Формує замовлення на видання підручників, навчально-методичних посібників та іншої  навчально-методичної літератури, навчальних програм, бланків документів про освіту, забезпечує ними заклади освіти.

 

3.4. Фінансове забезпечення закладів освіти:

 

3.4.1. Сприяє фінансовому забезпеченню існуючої мережі закладів освіти.

 

3.4.2. Вносить пропозиції щодо обсягів бюджетного фінансування закладів освіти, які перебувають у комунальній власності, аналізує їх використання.

 

3.5. Матеріально-технічне  забезпечення закладів загальної середньої освіти, дошкільних закладів:

 

3.5.1. Сприяє матеріально-технічному забезпеченню закладів освіти: введенню в дію  нових приміщень, комплектуванню меблями, відповідним обладнанням, навчально-методичними посібниками, підручниками тощо.

 

3.5.2. Організовує підготовку закладів освіти до нового навчального року, зокрема до роботи в осінньо-зимовий період, проведення поточного та капітального ремонтів приміщень.

 

3.5.3. Здійснює контроль за дотриманням правил охорони праці, пожежної безпеки   і   санітарно-гігієнічного   режиму   в      закладах освіти, наданням практичної допомоги у проведенні відповідної роботи.

 

3.6. Діяльність  учасників  освітнього   процесу  в закладах освіти  та забезпечення їх соціального захисту:

 

3.6.1. Координує   роботу закладів освіти, пов'язаної з навчанням та вихованням дітей, організацією їх дозвілля.

 

3.6.2. Сприяє   діяльності   дитячих   та   молодіжних   організацій,   творчих об'єднань, товариств.

 

3.6.3. Забезпечує   створення   та   функціонування   психологічної  служби   в закладах освіти.

 

3.6.4. Координує роботу, пов'язану із здійсненням у закладах освіти допрофесійної підготовки та професійної орієнтації учнів.

 

3.6.5. Організовує харчування дітей у закладах освіти за рахунок місцевого бюджету та залучених коштів.

 

3.6.6. Організовує безоплатне медичне обслуговування дітей та учнів у закладах освіти, здійснення оздоровчих заходів.

 

3.6.7.  Веде облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки, які виховуються в дитячих дошкільних закладах та навчаються в закладах освіти і перебувають під опікою громадян.