Скликання: 8 скликання
Сесія / комісія: 32 сесія
Тип документу: проект рішення
Дата: 04.12.2023
Номер документу: -32/2023
Назва документу: Про затвердження Програми забезпечення безпеки та стійкості критичної інфраструктури, підвищення стійкості до кризових ситуацій.

 

Україна

Неполоковецька  селищна  рада 

Кіцманського  району  Чернівецької  області

59330 Чернівецька обл..Чернівецький р-н смт.Неполоківці вул..Головна,7

Код.(03736)тел..35-267 nepolselrada@ukr.net

 

 

Р І Ш Е Н Н Я 7-32/2023

 

  Від 05 грудня 2023 року                                     32 сесія VIII скликання                                        

Про затвердження Програми забезпечення безпеки

та стійкості критичної інфраструктури, підвищення

стійкості до кризових ситуацій.

 

 

Керуючись статтею 25,  пунктом 22  частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до частини 5 статті 22 Закону України «Про критичну інфраструктуру», з метою не допущення кризових ситуацій на території Неполоковецької селищної територіальної громади, викликаних припиненням надання чи погіршення якості надання  важливих для  життєдіяльності послуг або припиненням здійснення життєво важливих функцій, відновлення функціонування об’єктів критичної інфраструктури:

 

1. Затвердити  Програму забезпечення безпеки та стійкості критичної інфраструктури, підвищення стійкості до кризових ситуацій, додається.

 

2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію селищної ради з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства, енергозбереження та транспорту. 

 

 

Селищний голова Григорій ХРАПКО

 

 

 

 

 

 

                                                                                                     

                                                                      ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                        Рішенням сесії 

                                                        селищної ради

                                                     від 05.12.2023 р. № 7-32/2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

забезпечення безпеки та стійкості критичної інфраструктури,

підвищення стійкості до кризових ситуацій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

смт Неполоківці

2023

 

 

 

 

1. Паспорт  Програми

 

1.

Ініціатор розроблення програми

Неполоковецька селищна територіальна громада

2.

Підстава для  розроблення

Конституція України, Закони України «Про критичну інфраструктуру», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про основи національного спротиву», «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про оборону України», «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні».

3.

Розробник програми

 Неполоковецька селищна рада 

4.

Відповідальний виконавець програми

Неполоковецька селищна рада та виконавчий комітет

5.

Учасники програми

Неполоковецька селищна рада, установи, організації та підприємства громади

6.

Терміни реалізації програми

2023-2024 роки

7.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, у тому числі:

350       тис.грн.

7.1

кошти місцевого бюджету

350      тис.грн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.   Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програми забезпечення безпеки та стійкості критичної інфраструктури, підвищення стійкості до кризових ситуацій

(далі-Програма)

З метою недопущення кризових ситуацій на території Неполоковецької територіальної громади, викликаних припиненням надання чи погіршенням якості надання важливих для їх життєдіяльності послуг або припиненням здійснення життєво важливих функцій, відновлення функціонування об’єктів критичної інфраструктури, Неполоковецька територіальна громада вживає всіх необхідних заходів щодо збереження усіх належних прав, свобод, умов життєдіяльності військових та мешканців на території Неполоковецької територіальної громади в умовах воєнного стану.

Для збереження усіх належних прав, свобод, умов життєдіяльності військових та мешканців на території Неполоковецької територіальної громади вона забезпечує належне функціонування об’єктів критичної інфраструктури на території громади та виконання ними важливих для життєдіяльності громади функцій. У разі не спроможності власника майна об’єктів критичної інфраструктури на території Неполоковецької  територіальної громади забезпечити належне функціонування об’єктів критичної інфраструктури та виконання ними всіх важливих умов для забезпечення життєдіяльності громади або припинення здійснення ними важливих функцій, Неполоковецька селищна рада забезпечує захист прав, свобод та інтересів громадян.

Своєчасне виявлення, запобігання і нейтралізація загроз безпеці об’єктів критичної інфраструктури, а також мінімізація та ліквідація наслідків є одним з пріоритетів у діяльності органів місцевого самоврядування.

Своєчасне попередження, вжиття всіх необхідних заходів з цих питань, здійснюється органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями і громадянами.

У відповідності до Закону України «Про критичну інфраструктуру» захист критичної інфраструктури ґрунтується на засадах:

  • визначення необхідності забезпечення безпеки та стійкості критичної інфраструктури;

  • створення умов та впровадження заходів, спрямованих на ефективне зниження і контроль за ризиками безпеки, на зниження ризику реалізації можливих загроз, ліквідацію та/або мінімізацію наслідків реалізованих загроз, кризових ситуацій та інших їх видів;

  • створення умов швидкого відновлення надання життєво важливих функцій та послуг у разі реалізації загроз і порушення функціонування критичної інфраструктури.

У відповідності до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчими органами  селищної ради забезпечується:

- вирішення відповідно до законодавства питань, пов’язаних з наданням військовим частинам, установам, навчальним закладам Збройних Сил України

 

 

службових приміщень і жилої площі, інших об’єктів, комунально-побутових послуг; здійснення контролю за їх використанням, наданням послуг;

- сприяння організації виробництва і поставкам у війська підприємствами та організаціями, що належать до комунальної власності, замовленої продукції, послуг енергоресурсів.

     У відповідності до вимог статті 15 Закону України «Про оборону України» виконавчі органи селищної ради у галузі оборонної роботи забезпечують:

- вирішення згідно із законодавством питань, пов’язаних з наданням частинам, установам, навчальним закладам Збройних Сил України та іншим військовим формуванням, утвореним відповідно до законів України, та правоохоронним органам службових приміщень і житлової площі, інших об’єктів, здійсненням контролю за їх використанням, наданням комунально-побутових та інших послуг; організацію виробництва і поставки військам підприємствами та організаціями, що належать до комунальної власності, замовленої продукції, енергетичних та інших ресурсів.

Програма спрямована на:

- підвищення стійкості територіальної громади Неполоковецької селищної ради до кризових ситуацій, викликаних припиненням надання чи погіршенням якості надання важливих для їх життєдіяльності послуг або припиненням здійснення життєво важливих функцій;

- вдосконалення організації захисту населення громадян, які проживають на території громади;

- захист національних інтересів Неполоковецької територіальної громади щодо забезпечення всім необхідним для життя та належного існування Липоводолинської територіальної громади;

- недопущення припинення або призупинення діяльності об’єктами критичної інфраструктури на території Неполоковецької територіальної громади здійснення ними життєво важливих функцій та завдань для забезпечення військових та населення  Неполоковецької територіальної громади.

3. Мета Програми

  Метою Програми є вжиття заходів щодо підвищення стійкості Неполоковецької територіальної громади до кризових ситуацій, викликаних припиненням надання чи погіршенням якості надання важливих для їх життєдіяльності послуг або припиненням здійснення життєво важливих функцій.

4. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування

Виконання Програми здійснюватиметься шляхом забезпечення захисту і функціонування об’єктів критичної інфраструктури на території Неполоковецької територіальної громади, забезпечення життєдіяльності військових та населення громади.

Фінансування Програми здійснюватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету, підприємств,  та інших джерел не заборонених законодавством передбачених, зокрема для:

  1. вжиття заходів щодо підвищення стійкості Неполоковецької територіальної громади до кризових ситуацій, викликаних припиненням надання чи погіршенням якості надання важливих для їх життєдіяльності послуг або припиненням здійснення життєво важливих функцій;

2) захист національних інтересів Неполоковецької територіальної громади щодо забезпечення всім необхідним для життя та належного існування Липоводолинської територіальної громади;

3) недопущення припинення або призупинення діяльності об’єктами критичної інфраструктури на території Неполоковецької територіальної громади здійснення 

 

ними життєво важливих функцій та завдань для забезпечення військових та населення Неполоковецької територіальної громади.

 

5.  Перелік завдань і заходів Програми та результативні показники

5.1. Основними завданнями Програми є: 

1) вжиття заходів щодо підвищення стійкості Неполоковецької територіальної громади до кризових ситуацій, викликаних припиненням надання чи погіршенням якості надання важливих для їх життєдіяльності послуг або припиненням здійснення життєво важливих функцій;

2) забезпечення захисту об’єктів критичної інфраструктури на території Неполоковецької територіальної громади, спрямовані на своєчасне виявлення, запобігання і нейтралізацію загроз безпеці об’єктів критичної інфраструктури, а також мінімізацію та ліквідацію наслідків у разі їх реалізації;

3) організація та проведення захисту національних інтересів Неполоковецької територіальної громади щодо забезпечення всім необхідним для життя та належного існування Неполоковецької територіальної громади;

4) забезпечення життєдіяльності населення і функціонування об’єктів критичної інфраструктури у межах Неполоковецької територіальної громади;

5) забезпечення сил оборони та населення Неполоковецької територіальної громади життєво важливими функціями та/або послугами: енергозабезпечення (в т.ч теплопостачання), водопостачання та водовідведення, охорона здоров’я, транспортне забезпечення, паливна безпека та продовольче забезпечення (в т.ч хлібом та хлібобулочними виробами через організацію їх виробництва);

6) забезпечення безперебійного функціонування для потреб національного спротиву, об’єктів критичної інфраструктури на території Неполоковецької територіальної громади.

7) недопущення припинення або призупинення діяльності об’єктами критичної інфраструктури на території Неполоковецької територіальної громади здійснення ними життєво важливих функцій та завдань для забезпечення військових та населення Неполоковецької територіальної громади.

5.2. Програма передбачає виконання наступних основних заходів: 

1) фінансове забезпечення виконання передбачених законодавством заходів щодо підвищення стійкості Неполоковецької територіальної громади до кризових ситуацій, викликаних припиненням надання чи погіршенням якості надання важливих для їх життєдіяльності послуг або припиненням здійснення життєво важливих функцій;

2) забезпечення захисту об’єктів критичної інфраструктури на території Неполоковецької територіальної громади;

3) організація та проведення захисту національних інтересів Неполоковецької територіальної громади щодо забезпечення всім необхідним для життя та належного існування Неполоковецької територіальної громади;

4) забезпечення життєдіяльності населення і функціонування об’єктів інфраструктури у межах Неполоковецької територіальної громади;

5) забезпечення сил оборони та населення Неполоковецької територіальної громади життєво важливими функціями та/або послугами: енергозабезпечення (в т.ч теплопостачання), водопостачання та водовідведення, охорона здоров’я, транспортне забезпечення, паливна безпека та продовольче забезпечення (в т.ч хлібом та хлібобулочними виробами через організацію їх виробництва);

6) забезпечення безперебійного функціонування для потреб національного спротиву, об’єктів критичної інфраструктури на Неполоковецькій територіальній громаді.

7) включення до об’єктів комунальної власності майна об’єктів критичної інфраструктури з повним відшкодуванням його вартості у випадку, якщо власник або уповноважена ним особа не спроможні забезпечити належне функціонування об’єкта критичної інфраструктури, чи спричиняють припинення надання чи погіршення якості життєво -важливими функціями та/або послугами Липоводолинської територіальної громади.

6. Фінансове забезпечення Програми

Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету на 2023 – 2024 рік.

Фінансування Програми також може здійснюватися з інших джерел, що не заборонені чинним законодавством.

7. Очікувані результативні показники Програми:

В результаті виконання заходів Програми буде забезпечено:

- збереження, захист життєво важливих функцій та/або послуг, що надаються об’єктами критичної інфраструктури міського значення, виведення з ладу яких становлять загрозу для життєдіяльності військових та населення громади;

- належний рівень захисту стратегічних об’єктів та громадян Неполоковецької територіальної громади від терористичних та інших загроз;

- забезпечення сил оборони та населення Неполоковецької територіальної громади хлібом та хлібобулочними виробами через організацію його виробництва;

- забезпечення життєдіяльності населення і функціонування об’єктів інфраструктури у межах Неполоковецької територіальної громади;

- задоволення продовольчих потреб територіальної громади.

 

7. Контроль за виконанням Програми

Координація та контроль за ходом виконанням Програми здійснюються Неполоковецькою селищною радою.

Секретар ради                                       Валентина Ілюк