Скликання: 7 скликання
Сесія / комісія: 6 сесія
Тип документу: Рішення
Дата: 12.09.2019
Номер документу: 5-6/2019
Назва документу: Додаток 1 до рішення 6 сесії Неполоковецької селищної ради VІІ скликання від 12.09. 2019 року № 5-6/2019

Додаток 1

до рішення 6 сесії Неполоковецької селищної ради

 VІІ скликання від 12.09. 2019 року № 5-6/2019

 

Порядок передачі в оренду комунального майна Неполоковецької селищної ради

 1. Цей Порядок  розроблено відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна», з метою визначення порядку проведення конкурсу на право оренди комунального  майна територіальної громади  у випадках, передбачених чинним законодавством України.

 Цей Порядок регулює організаційно – розпорядчі відносини, пов’язані з передачею в оренду цілісних майнових комплексів, індивідуально визначеного майна, будівель, споруд, приміщень, що належать до Неполоковецької селищної ради, правові відносини між орендодавцем та орендарями щодо використання майна, укладання, припинення та розірвання договору оренди майна.

  1. Об’єкти оренди

      Об’єктами оренди за цим Порядком є:

- нерухоме майно (будівлі, споруди, приміщення), окреме індивідуально визначене майно.

 1.2. Передача в оренду майна Неполоковецької селищної ради здійснюється виключно на конкурсних засадах, крім об’єктів оренди, умови надання яких в оренду обумовлені додатково рішеннями селищної ради.

2. Орендодавці

2.1. Орендодавцями за цим Порядком є:

 - орган, уповноважений селищною радою управляти комунальним майном – постійна комісія з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства і енергозбереження та транспорту.

- підприємства, установи та організації, в господарському віданні та оперативному управлінні яких перебуває майно Неполоковецької селищної ради (у разі прийняття відповідних рішень селищної ради).

 3. Орендарі

3.1. Орендарями майна можуть бути:

- господарські товариства, створені членами трудового колективу підприємства, його структурного підрозділу;

- юридичні особи, державні, комунальні та інші підприємства, створені та зареєстровані в установленому законом порядку;

- громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють підприємницьку діяльність та зареєстровані, як суб’єкти підприємницької діяльності в установленому законом порядку.

4. Ініціатива (пропозиція) щодо оренди майна

 4.1. Ініціатива щодо оренди майна може виходити:

- від фізичних та юридичних осіб, які можуть бути орендарями відповідно до пункту 3 цього Порядку;

- від підприємств, установ, організацій, за якими закріплене майно на праві господарського відання або оперативного управління.

5. Порядок розгляду заяв щодо надання майна в оренду

 5.1. Фізична або юридична особа, яка виявила бажання укласти договір оренди майна, подає заяву на ім’я селищного голови. До заяви додаються наступні документи:

 - копії статуту та установчого договору ;

- копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи;

 - копія свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності;

- копія паспорта для фізичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності та копія реєстраційного номера облікової картки платника податку;

- копія довідки органу статистики про включення до ЄДРПОУ;

 - копія довідки про взяття на облік платника податку ;

- копія ліцензії на здійснення юридичною особою окремого виду діяльності, якщо це передбачено законом;

- копія довідки з податкової про відсутність заборгованості перед бюджетом.

        У разі оренди цілісних майнових комплексів до заяви подаються додатково:

- баланс підприємства за попередній рік;

- звіт про фінансові результати діяльності підприємства за попередній рік;

- звіт про фінансово - майновий стан за попередній рік;

 - техніко – економічне обґрунтування використання цілісного майнового комплексу;

Розгляд заяв про оренду цілісного майнового комплексу, здійснюються з урахуванням особливостей, встановлених Законом України “ Про оренду державного та комунального майна “.

5.2. постійна комісія Неполоковецької селищної ради  з питань фінансів, бюджету, планування соціально – економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва енергозбереження та транспорту веде реєстр майна, яке може бути передане в оренду (далі – реєстр).

5.3. Заявнику може бути відмовлено в передачі майна в оренду у випадку :

 - прийняття рішення селищною радою про приватизацію або передприватизаційну підготовку об’єкта;

- включення майна до переліку об’єктів, які не можуть бути передані в оренду або до переліку об’єктів, які передаватимуться в оренду на конкурсних засадах;

- якщо орендар не виконував або порушував істотні умови договору оренди комунального майна та має заборгованість по орендній платі;

 - резервування об’єкта оренди для розміщення органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій комунальної власності;

6. Оцінка об’єкта оренди

        Оцінка обов'язково проводиться перед укладенням договору оренди та перед продовженням (поновленням) договору оренди у разі, коли на момент продовження дії такого договору остання оцінка об'єкта оренди була проведена більш як три роки тому.

        Оплата послуг з незалежної оцінки здійснюється за рахунок орендодавця, та після укладення договору оренди відшкодовується орендарем.

          Висновок про вартість об’єкта оренди затверджується орендодавцем.

7. Момент укладення договору оренди.

7.1. Орендодавець готує договір оренди та передає його на підпис орендарю.

7.2. Орендар підписує договір оренди та повертає його орендодавцю.

7.3. Орендодавець передає підписаний орендодавцем та орендарем договір оренди на погодження до селищного голови.

 7.4. Селищний голова затверджує договір оренди, підписаний сторонами, та направляє його орендодавцю.

7.5. Договір оренди вважається укладеним з моменту досягнення домовленості з усіх істотних умов та підписання сторонами тексту договору.

7.6. Договір оренди складається в двох примірниках: один примірник для орендодавця об’єкта оренди, інший примірник – для орендаря.

 7.7. Договір оренди, який укладається на строк понад три роки, підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

7.8. Витрати, пов’язані з нотаріальним посвідченням та державною реєстрацією, покладаються на орендаря.

7.9. З метою укладення договору оренди на строк понад три роки орендодавцю в установленому порядку видається свідоцтво на право власності. При відсутності на момент укладання договору оренди свідоцтва про право власності, кошти на його виготовлення сплачує орендар. 8.Страхування об’єкта оренди

8.1 Орендоване майно страхується орендарем на користь орендодавця протягом місяця після укладення договору оренди.

8.2. Договір про страхування об’єкту оренди складається в трьох примірниках: один примірник  для постійної комісії з питань фінансів, бюджету, планування соціально – економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва, який погоджує договір страхування, та по одному примірнику – для страхувальника та страховика.

8.3. Оплата послуг страховика здійснюється за рахунок страхувальника (орендаря).

9. Орендна плата

9.1. Моментом нарахування (стягнення) орендної плати є день підписання договору оренди.

9.2. Порядок розрахунку та використання орендної плати визначається Методикою розрахунку орендної плати за комунальне майно та пропозиції її розподілу.

9.3. Орендодавець контролює своєчасність надходження орендної плати та веде роботу з боржниками об’єктів оренди щодо стягнення заборгованості з орендної плати.

10. Поліпшення майна

 10.1. Орендар має право за письмовою згодою з орендодавцем та селищною радою, якщо інше не передбачено договором оренди, за рахунок власних коштів здійснювати поліпшення орендованого майна.

10.2. Після припинення дії договору оренди не підлягають компенсації витрати орендаря, які здійснені ним для поліпшення приміщень без згоди з орендодавцем, або витрати на поліпшення, які не можуть бути відокремлені від майна без заподіяння йому шкоди.

11. Контроль за використанням майна, переданого в оренду

11.1. Орендодавець здійснює контроль за цільовим використанням майна переданого в оренду. 11.2. Орендодавець зобов’язаний за місяць до закінчення строку договору письмово повідомити орендаря про закінчення строку договору, згоду або відмову у продовженні договору оренди.

11.3. Орендодавець зобов’язаний прийняти майно по акту приймання – передачі від орендаря протягом 5 календарних днів після припинення дії договору оренди.

Прикінцеві положення Взаємовідносини між орендодавцем і орендарем, не урегульовані цим Порядком, регулюються чинним законодавством України.