Якщо ви є власником або користувачем земельної ділянки, то, напевно, вже чули про обов’язок сплати земельного податку. Але цілком ймовірно, що у вас виникає чимало питань з цього приводу.

Земельний податок (плата за землю) — це податок, що справляється з юридичних і фізичних осіб за використання земельних ділянок.

Нарахування фізичним особам сум земельного податку проводять контролюючі органи (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають (вручають) платникові за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку.

У разі переходу права власності на ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником — починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

Фізичні особи мають сплатити податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Платники мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо:

- розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника податку;

- права на користування пільгою із сплати податку;

- розміру ставки податку;

- нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей контролюючий орган за місцем знаходження земельної ділянки проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає йому нове податкове повідомлення-рішення.

Щодо пільг, то від сплати податку на землю звільняються такі категорії фізичних осіб (ст. 281 Податкового кодексу України):

  • інваліди першої і другої груп;
  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
  • пенсіонери (за віком);
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, які передали ці ділянки та паї в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

У зв’язку із запровадженням карантину, Законом №540 передбачається звільнення від плати за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за період з 1 по 31 березня 2020 року за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності (тобто з метою отримання прибутку).

 

           Пам’ятайте, що карантин — це не перешкода для отримання правової допомоги від держави. Тому завжди будемо раді відповісти на Ваші запитання за  телефоном: 2-10-38, (066) 062-63-35, (095) 63-69-522.

Крім того, можна зателефонувати через систему інтернет – спілкування «Скайп» набравши «Кіцманське бюро правової допомоги»  щоденно з 9.00 до 18.00 год. (крім вихідних та святкових днів).

Також консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту  kitsmanske@legalaid.cv.ua chernivetske@legalaid.cv.ua.

 Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за єдиним номером цілодобової телефонної лінії безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.