Часті дощі та зливи на Буковині спонукають вживати запобіжних заходів, щоб уникнути виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних захворювань, пов’язаних із водним фактором передачі збудника інфекції. Кіцманське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області нагадує про вимоги щодо санації (очищення та знезараження) шахтних колодязів.

Санація колодязів передбачає наступні етапи:

  1. Попередня дезінфекція. Визначають об’єм води в криниці та знезаражують її.
  2. З колодязя повністю відкачують воду, потім чистять дно та стінки від намулу, бруду, сміття і, в разі потреби, ремонтують.
  3. Остаточна дезінфекція. Знезаражують поверхню стінок криниці, чекають, доки колодязь наповниться  водою  до звичайного рівня,  після чого ще раз знезаражують воду.

Перш ніж вживати криничну воду після виконання зазначених вище робіт, зверніться в лабораторію для проведення лабораторних досліджень і підтвердження її безпечності та якості.

Вказані вимоги визначені Державними санітарними нормами та правилами  “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” (ДСанПіН2.2.4-171-10), затвердженими наказом МОЗ України від 12.05.2010 р. №400.

За послугою санації шахтної криниці (чистки та дезінфекції) можна також звернутися до установ чи приватних підприємців, котрі здійснюють такі роботи.

Піклуйтеся про своє здоров’я!