Ще зовсім недавно, почути про те, що чоловік пішов у декретну відпустку, було чимось незвичним і в деякій мірі дивним.  Але зараз, суспільство вже по іншому сприймає інформацію, що не лише мама може доглядати за малюком у перші роки його життя.

Поступово стереотипи суспільства руйнуються. Адже, хто має бути з дитиною повинні вирішувати саме батьки, з урахуванням усіх сімейних обставин кожної сім’ї.

Діюче законодавство України не вимагає, щоб саме жінка йшла у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. У «декрет» може йти не лише мати дитини, а й інші родичі.

Згідно зі ст. 179 Кодексу законів про працю України (КЗпП) і ст.18 Закону України «Про відпустки», взяти декретну відпустку з догляду за дитиною можуть: мати, батько, дідусь, бабуся, опікун чи інші родичі. До того ж таку відпустку можна використовувати як повністю, так і частково. Тобто батько та мати можуть розділити її навпіл.

Для того, щоб піти у відпустку по догляду за дитиною до 3 років, батько дитини повинен надати роботодавцеві такі документи:

  • заяву про надання відпустки для догляду за дитиною;
  • копію документа, що підтверджує народження дитини (свідоцтво про її народження);
  • довідку з місця роботи матері дитини про те, що вона перервала відпустку для догляду за дитиною і приступила до роботи (із зазначенням дати виходу на роботу), або про те, що ця відпустка їй взагалі не надавалася.

Роботодавець не має законного права відмовляти батькові, що виявив бажання піти у декретну відпустку. За ним так само мають зберегти робоче місце та час, проведений у «декреті», зараховується до трудового стажу. Якщо все ж таки роботодавець відмовляє чоловікові в оформленні декретної відпустки, то необхідно таку відмову оформити письмово та оскаржувати її в суді.

Часи змінились і сьогодні кожен з батьків має право як на декретну відпустку, так і на можливість професійної самореалізації. Головне -  це вміння домовлятись у родині та бажання чоловіка на певний період часу відмовитись від своєї кар’єри та взяти на себе всі обов’язки з виховання та догляду за своєю кровинкою.          

    Пам’ятайте, що карантин — це не перешкода для отримання правової допомоги від держави. Тому, завжди будемо раді відповісти на Ваші запитання.

         У разі виникнення правових питань, отримати юридичну консультацію або роз’яснення можна  звернувшись до Кіцманського бюро правової допомоги, що знаходиться  за адресою: м. Кіцмань, вул. Незалежності, 83  або за тел.: 2-10-38.

Крім того, можна зателефонувати через систему інтернет – спілкування «Скайп» набравши «Кіцманське бюро правової допомоги», або «kitsmanske@legalaid.cv.ua»  щоденно з 9.00 до 18.00 год. (крім вихідних та святкових днів). 

Також, консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту  kitsmanske@legalaid.cv.ua та chernivetske@legalaid.cv.ua.

         Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за єдиним номером цілодобової телефонної лінії безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. 

 

Начальник

Кіцманського бюро                                                                     Анжела Косинська