До відома громадян!

Опалювальний сезон розпочато: 

належний стан димових та вентиляційних каналів будівель  забезпечить його безпечне і безперебійне проходження

Управління Держпраці у Чернівецькій області інформує: безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків забезпечує власник, або ж балансоутримувач, орендар, або наймач житла.

Перевірку і прочищення димових та вентиляційних каналів  повинні виконувати спеціалізовані суб’єкти господарювання на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці поданої дозвільному органу за своїм місцезнаходженням.

Перевірка та прочищення димових і вентиляційних каналів комунально-побутових об’єктів, житлових та громадських будинків є первинна та періодична.

При газифікації житлових і громадських будинків, в яких встановлені прилади і апарати з відводом продуктів згорання у димоходи, власнику (балансоутримувачу та/або орендарю (наймачу) необхідно забезпечити первинну перевірку та прочищення димових і вентиляційних каналів, а в подальшому їх періодичну перевірку і прочищення.

Періодичній перевірці і прочищенню підлягають:

- димоходи опалювальних печей, ємкісних газових водонагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно, - не рідше ніж один раз на рік (перед початком опалювального сезону), які працюють цілий рік, - два рази на рік (навесні і восени);

- димоходи опалювально-варильних печей не рідше ніж два рази на рік: перед початком і після закінчення опалювального сезону;

- димоходи від газових проточних і ємкісних газових водонагрівачів для гарячого водопостачання, газових плит закладів громадського харчування (залежно від матеріалу) - не рідше ніж один раз на 6 місяців (цегляні, цегляні і азбестоцементні, цегляні і керамічні димоходи) і не рідше ніж один раз на рік (металеві - з товщиною стінки не менше 3 мм, азбестоцементні, керамічні та із жаростійкого бетону).

Обслуговування димоходів газового обладнання з відведенням продуктів згоряння через зовнішню стіну будинку необхідно проводити одночасно з обслуговуванням газового обладнання за документацією з експлуатації заводів-виробників.

Вентиляційні канали підлягають перевірці і прочищенню одночасно з димовими. У разі відсутності димових каналів вентиляційні канали підлягають перевірці один раз на рік.

Перевірка і прочищення димових і вентиляційних каналів комунально-побутових об’єктів, житлових та громадських будинків оформляються актом.

Один примірник акту перевірки і прочищення димових каналів передається газорозподільному підприємству.

Передбачити та попередити аварії та нещасні випадки під час використання газу в побуті, провести необхідні заходи з технічного обслуговування, ремонту газового обладнання, перевірки і прочищення димових та вентиляційних каналів є запорукою збереження життя та здоров’я мешканців багатоквартирних будинків, власників приватних домогосподарств.