На сьогодні особливого значення в Україні набувають питання пов’язані з реалізацією права на землю.

Однією із підстав набуття права власності, зокрема, на землю, інші права на неї, відбувається в порядку спадкування.

У статті 1216 Цивільного кодексу України зазначено, що cпадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Відповідно до положень статті 1218 Цивільного кодексу України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належати спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Статтею 1236 Цивільного кодексу  України передбачено, що заповідач має право охопити заповітом права та обов`язки, які йому належать на момент складення заповіту, а також ті права та обов`язки, які можуть йому належати у майбутньому. Як відомо, заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини, здійснюється спадкування за законом. Спадкоємці за законом поділяються на декілька черг і кожна з них успадковує майно лише у разі, якщо попередня черга його не успадкувала.

Для того, щоб оформити право власності на земельну ділянку у порядку спадкування, як за законом, так і за заповітом, спадкоємцю необхідно  подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Така заява подається особисто нотаріусу за місцем відкриття спадщини. Місцем відкриття спадщини вважається останнє місце проживання померлого. Якщо таке місце проживання невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини.

Цивільний кодекс України встановлює шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини. Такий строк обраховується з дня смерті спадкодавця або з дня, з якого вона оголошується померлою. Часто трапляються випадки, коли спадкоємці пропускають зазначений шестимісячний строк. У таких випадках цей строк може бути поновлений судом.

Якщо земельний пай знаходиться у сільській місцевості, то Ви можете скористатися положенням законодавства, відповідно до якого заяви про прийняття спадщини подаються спадкоємцем особисто посадовій особі органу місцевого самоврядування  за місцем відкриття спадщини у письмовій формі.

Також, необхідно дізнатись, чи внесені відомості про земельну ділянку до Державного земельного кадастру, чи є у наявності документи, що підтверджують право власності померлого на земельну ділянку, чи присвоєний земельній ділянці кадастровий номер.

Є випадки коли державний акт на ім’я померлого виданий, але кадастровий номер земельній ділянці не присвоєний.  В таких випадках треба замовити у землевпорядної організації виготовлення технічної документації з відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Після виготовлення технічної документації на земельну ділянку Вам слід ініціювати процедуру державної реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі та у результаті – отримати Витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Для цього слід звернутись до територіального органу Держгеокадастру.

Після спливу 6 місячного строку з дня смерті спадкодавця, необхідно звернутись до нотаріуса, якому було подано заяву про прийняття спадщини. Нотаріус на підставі технічної документації та Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку зареєструє Ваше право власності у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та видасть свідоцтво про право власності на спадкове майно. З цього моменту Ви є повноправним власником успадкованої земельної ділянки.

Згідно п. п. 174.2.1 Податкового кодексу України об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступеня споріднення, оподатковуються за нульовою ставкою.

У разі виникнення правових питань, отримати юридичну консультацію або роз’яснення можна  звернувшись до Кіцманського бюро правової допомоги, що знаходиться  за адресою: м. Кіцмань, вул. Незалежності, 83  або за тел.:       2-10-38.

Крім того, можна зателефонувати через систему інтернет – спілкування «Скайп» набравши «Кіцманське бюро правової допомоги», або «kitsmanske@legalaid.cv.ua»  щоденно з 9.00 до 18.00 год. (крім вихідних та святкових днів). 

Також консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту  kitsmanske@legalaid.cv.ua та chernivetske@legalaid.cv.ua.

 Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за єдиним номером цілодобової телефонної лінії безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.