Роз'яснення для ФОПівєдинників ІІІ групи щодо подання звітності

Який податковий (звітний) період є першим для новостворених ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування та ставки ЄП, встановленої для третьої групи? 

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, відповідно до абзацу другого п.п. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Для зареєстрованих в установленому законом порядку суб’єктів господарювання (новостворених), які протягом 10 календарних днів з дня державної реєстрації подали, заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої, зокрема, для третьої групи, перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, в якому відбулася державна реєстрація (абзац другий п 294.4 ст. 294 ПКУ).

 

Декларування - 2022: про свої доходи прозвітували понад 1,5 тис буковинців

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують - з початку року в рамках проведення кампанії «Декларування – 2022» 1545 буковинців подали декларації про майновий стан і доходи, отримані у минулому році.

Відтак, сума задекларованого доходу становить 342,8 млн гривень. Декларанти самостійно нарахували податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб – 4,7 млн грн та 2,4 млн грн військового збору.

Податківці розповідають, серед загальної кількості поданих декларацій, доходи понад 1 млн. грн. задекларувало 36 громадян. Сума задекларованого ними доходу склала 135,3 млн гривень. Сума податку на доходи фізичних осіб до сплати складає 0,6 млн грн, сума військового збору до сплати складає 249,2 тис гривень.

Також з початку року, своїм правом на отримання податкової знижки скористались  645 буковинців. Сума податку на  доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету, складає понад  2,5 млн гривень. Наразі платникам вже повернуто з бюджету понад 1,8 млн грн.

У податковій службі нагадують, щоб реалізувати своє право на отримання податкової знижки, громадяни можуть подавати декларацію впродовж всього поточного року (включно до 31 грудня 2022 року).

Буковинці, які планують скористатись своїм правом на отримання податкової знижки, мають змогу подати декларацію про майновий стан і доходи в Електронному кабінеті.

Як правильно заповнити декларацію можна переглянути у відеоуроці №1, який розміщено на вебпорталі ДПС за посиланням:  https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/5977.html.

 

Порядок отримання електронного підпису

Чи можливо здійснити первинну процедуру реєстрації в Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС через мережу Інтернет без особистої присутності в центрі? 

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, первинна процедура отримання електронних довірчих послуг від Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (далі – КН ЕДП ІДД ДПС) не передбачає можливість реєстрації заявників через мережу Інтернет.

Відповідно до вимог Регламенту КН ЕДП ІДД ДПС заявник має бути особисто присутнім під час первинної процедури реєстрації.

Детальну інформацію щодо процедури реєстрації можна переглянути на офіційному інформаційному ресурсі КН ЕДП ІДД ДПС (http://www.acskidd.gov.ua) у розділі «Отримання електронних довірчих послуг, у тому числі для програмних РРО».

Щоб отримати довідкову інформацію платники можуть звернутись до  підрозділу Кваліфікованого надавача ЕДП Інформаційно-довідкового департаменту ДПС при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області за тел.: (0372)51-43-79.