24 лютого 2022 року російська федерація здійснила вторгнення на територію суверенної держави України. Територія нашої держави зазнала нищівних ударів, що призвело до значних втрат серед мирного населення.

Разом з цим, у зв’язку зі збройною агресією російської федерації, проведенням активних бойових дій, окупації територій та взяття в полон, доля деяких українців наразі залишається невідомою.

Досить важливим для людей, які втратили зв'язок з близькою людиною, є визначення (встановлення) правового статусу особи, з якою втрачено зв'язок і місцезнаходження якої невідомо.

Коли фізична особа вважається зниклою безвісти та набуває правового статусу такої особи?

Законом України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» визначено, що особою, зниклою безвісти вважається фізична особа, стосовно якої немає відомостей про її місцеперебування на момент подання заявником заяви про її розшук.

Особа, яка зникла безвісти в зоні збройного конфлікту під час проходження нею військової служби або за будь-яких інших обставин, що підтверджують факт перебування особи у цій зоні вважається особою, зниклою безвісти у зв’язку зі збройним конфліктом.

Особа, яка зникла безвісти у зв’язку зі збройним конфліктом, воєнними діями, заворушеннями всередині держави або у зв’язку з надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру або іншими подіями, що можуть спричинити масову загибель людей вважається особою, зниклою безвісти за особливих обставин.

Особа набуває статусу такої, що зникла безвісти, з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи безвісти та її розшук або за рішенням суду (про визнання фізичної особи безвісно відсутньою) та вважається зниклою безвісти до моменту припинення її розшуку (до встановлення місцеперебування, місця поховання чи місцезнаходження останків особи, зниклої безвісти).

Куди подається заява про розшук особи, зниклої безвісти та ким вона може бути подана?

Заява про факт зникнення особи безвісти та її розшук подається до Національної поліції України, органу уповноваженого на розшук осіб, зниклих безвісти, зокрема родичем такої особи.

Щодо правових наслідків набуття правового статусу особи, зниклої безвісти.

Фактично, особа набуває статусу такої, що зникла безвісти, при тих чи інших обставинах, з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи безвісти та її розшук, однак для реалізації механізму захисту прав та інтересів такої особи, в більшості випадків необхідне рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою.

Визнання фізичної особи безвісно відсутньою в судовому порядку.

Фізичну особу може бути визнано безвісно відсутньою лише в судовому порядку. Підставою для визнання фізичної особи безвісно відсутньою є відсутність її протягом року за місцем постійного проживання і відсутність відомостей про місце її перебування.

Заяву про визнання фізичної особи безвісно відсутньою може бути подано заявником (членом сім`ї, родичем) до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна.

У підсумку треба зазначити, що з огляду на воєнний стан, вбивства та викрадення громадян України російськими окупантами встановлення юридичного факту безвісно відсутньої особи або набуття статусу особи зниклої безвісти має дуже важливе значення для близьких цієї особи, а також належного захисту її прав та прав й обов`язків її близьких.

 

У разi виникнення додаткових питань Ви можете особисто звернутися до        Кіцманського бюро правової допомоги за адресою: м.Кіцмань, вул. Незалежності, 83, або за телефоном (03736) 2-10-38.

Крім того, Ви можете зателефонувати за єдиним номером системи БПД 0800213103.