У сучасних умовах в Україні досить гостро стоїть питання безперервного забезпечення населення електроенергією, у зв’язку з цим власники підприємств намагаються відшукати  резервні джерела електроживлення, закуповуючи електорогенераторні установки та інше обладнання, яке надасть змогу повноцінної роботи.

З 3 січня 2023 року набирають чинності Закони  №2836-ІХ та №2837-IX про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури.

Відповідно до п. 9-21 Закону України «Про внесення зміни до розділу XXI “Прикінцеві та перехідні положення” Митного кодексу України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» Тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні, але не більше ніж до 1 травня 2023 року, звільняються від оподаткування ввізним митом товари, що ввозяться на митну територію України для вільного обігу підприємствами або громадянами, у тому числі переміщуються (пересилаються) на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, що класифікуються за такими кодами згідно з українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД).

До переліку таких товарів входять:

  • електорогенераторні установки та частини до них;

  • окремі трансформатори, їх частини, інвертори;

  • акумулятори, включаючи сепаратори для них;

  • системи для забезпечення супутникового доступу до інтернету (Starlink) тощо.

Також пільга поширюється на імпорт окремих товарів, який здійснюється громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями, включеними до Реєстру неприбуткових установ та організацій, для подальшої їх безоплатної передачі оборонцям.

У Законі «Про внесення зміни до розділу XXI “Прикінцеві та перехідні положення” Митного кодексу України  щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» вказано, що пропуск через митний кордон, митний контроль та митне оформлення вищевказаних товарів здійснюються у першочерговому порядку.

Плата за виконання митних формальностей щодо таких товарів поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, установленим для них, не справляється.

Декларування електрогенераторних установок може здійснюватися шляхом подання попередньої митної декларації.  Відповідно до ч. 5 ст. 259 Митного Кодексу України Рішення про випуск товарів, відповідно до заявленого митного режиму без пред’явлення їх митному органу за попередньою митною декларацією, яка містить всю необхідну для цього інформацію, приймається митним органом, яким оформлена така попередня митна декларація, на основі результатів аналізу ризиків у строк не більше чотирьох робочих годин з моменту пропуску цих товарів, через митний кордон України.

Товари, які були звільнені від оподаткування ввізним митом під час ввезення на митну територію України, мають бути передані отримувачам, не пізніше 45 календарних днів з дня завершення митного оформлення таких товарів, а в разі після завершення їх митного оформлення здійснювалося на території України підтверджене документально технічне обслуговування та/або ремонт – не пізніше 90 календарних днів з дня завершення їх митного оформлення.

 У разі виникнення правових питань, отримати юридичну консультацію або роз’яснення можна звернувшись до Кіцманського бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Кіцмань, вул. Незалежності, 83 або за тел.: 2-10-38.

Також консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту kitsmanske@legalaid.cv.ua та chernivetske@legalaid.cv.ua.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за єдиним номером цілодобової телефонної лінії безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.