Фото без опису

Дитинство – найважливіший  період у становленні особистості, тому дитина  потребує уваги й захисту від рідних. Кожен розуміє, як впливає психологічний клімат у родині на розвиток та виховання  дитини. У процесі живого спілкування  дорослі, незалежно від своєї волі, від покоління до покоління передають дитині свої погляди про навколишній світ,  моральні засади та уявлення. 

Зазвичай у вихованні дитини беруть  участь не тільки батьки, а й дідусі, бабусі та інші родичі. Однак буває, що батьки перешкоджають бабусі чи дідусю спілкуватися з онуками. Чи можливо усунути ці перешкоди ?

Так, можливо. Це питання регулюється Цивільним процесуальним кодексом України, Сімейним кодексом України, Законом України «Про виконавче провадження».

Згідно ч.1 ст. 257 Сімейного кодексу України визначено, що баба, дід, прабаба, прадід мають право спілкуватися зі своїми внуками, правнуками, брати участь у їх вихованні.

Звісно, батьки мають переважне право перед іншими особами на особисте виховання дитини. Однак, відповідно до ч. 2 ст. 257 Сімейного кодексу України батьки чи інші особи, з якими проживає дитина, не мають права перешкоджати у здійсненні бабою, дідом, прабабою, прадідом своїх прав щодо виховання внуків, правнуків.

Якщо ж з сином та невісткою так і не виходить домовитися, то є два варіанти вирішення даної ситуації.

Ви (бабуся/дідусь) маєте право звернутися із заявою до органу опіки та піклування про захист прав та інтересів малолітніх або неповнолітніх чи повнолітніх непрацездатних онуків (ст. 258 Сімейного кодексу України)

В свою чергу орган опіки і піклування визначає способи Вашої участі у вихованні чи просто спілкуванні з дитиною, визначаючи години відвідування. Це рішення є обов’язковим для виконання, якщо протягом десяти днів від часу винесення такого рішення зацікавлена особа (наприклад, невістка/син) не звернуться за захистом своїх прав або інтересів до суду.

Проте, якщо спілкування  діда, баби, прабаби, прадіда з неповнолітнім онуком, на думку органу опіки та піклування, негативно впливає на дитину, то спілкування можуть тимчасово чи постійно заборонити.

Інший шлях – це вирішення даного питання в судовому порядку. Ви маєте право звернутися з позовом до суду за місцем проживання онуків із заявою про усунення перешкод у спілкуванні з онуками та/або щодо участі у вихованні дитини.

У статті 159 Сімейного кодексу України зазначено, що суд визначає способи участі одного (залежно від того, скільки звернулося до суду родичів) з дідів, бабів, інших родичів на спілкування і виховання дитини. Варіанти можуть бути різні: періодичне чи систематичне побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця їх проживання, черговість між бабою, дідом, прабабою, прадідом, братами, сестрами, мачухою, вітчимом на спілкування з дитиною у присутності кого, якщо це необхідно в інтересах дитини.

При цьому також враховується: вік, стан здоров’я дитини; поведінка родичів у минулому і теперішньому часі; інші обставини, що мають істотне значення для дитини.

Суд з урахуванням поведінки в сім’ї позивача, його характеристики, стану здоров’я, інших обставин, які можуть загрожувати життю, здоров’ю дитини, може відмовити в позові. Рішення суду з даного питання виноситься з урахуванням письмового висновку органу опіки та піклування та думки представника органу опіки та піклування, який приймає участь у судовому засіданні.

Отже, для усунення перешкод спілкуванню з онуками необхідно спершу спробувати домовитися із батьками дитини, якщо не виходить, то рекомендуємо  звернутися до органу опіки за місцем проживання дитини із заявою про визначення способів  участі у вихованні чи просто спілкуванні з дитиною.

При собі слід мати оригінал та копію паспорту, довідку про присвоєння РНОКПП, копію  свідоцтва про народження дитини (за наявності), характеристику за місцем проживання, акт обстеження житлово-побутових умов складений органом опіки та піклування за Вашим місцем проживання. Для обстеження житлово-побутових умов і отримання даного акту слід звернутись до місцевого підрозділу Служби у справах дітей.

У разі виникнення правових питань, отримати юридичну консультацію або роз’яснення можна звернувшись до Кіцманського бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Кіцмань, вул. Незалежності, 83 або за тел.: 2-10-38.

Також консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту kitsmanske@legalaid.cv.ua та chernivetske@legalaid.cv.ua.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за єдиним номером цілодобової телефонної лінії безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.