ДЕРЖПРАЦІ

ПІВДЕННО-ЗАХІДНЕ МІЖРЕГІОНАЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ З ПИТАНЬ ПРАЦІ

вул. Франка, 4, м. Івано-Франківськ, 76018, тел.: (0342) 75-22-29,

https://if.dsp.gov.ua/, E-mail: if@dsp.gov.ua, код ЄДРПОУ 44840602

 

 

                    19 липня набули чинності нові трудові правила на час війни

 


        Інші законодавчі зміни

     Серед інших, проте не менш суттєвих змін до трудового законодавства також вважаємо за необхідне виокремити такі:

  • спрощено порядок документообігу з трудових питань шляхом допущення ознайомлення працівників з виданими роботодавцем документами з використанням визначених у трудовому договорі засобів електронної комунікації з накладенням електронного підпису або в інший альтернативний спосіб, погоджений у трудовому договорі. Також на період дії воєнного стану надано роботодавцю і працівнику можливість домовитися про ведення комунікації в електронній формі, що має спростити процеси вирішення будь-яких питань з працівниками, які виїхали зі свого місця проживання;

 

  • скасовано можливість звернення працівника до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком, тепер для цих цілей діє загальний строк, визначений у ч. 1 ст. 232 КЗпП України - 3 місяці з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у разі, якщо спір стосується виплати сум, що належать працівникові при звільненні - 3 місяці з дня одержання ним від роботодавця письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені йому при звільненні. Також передбачено, що у разі пропуску з поважних причин строків для оскарження до суду незаконного звільнення та/або проведення виплат під час звільнення такі строки можуть бути поновлені судом, але у випадку, якщо з дня отримання копії наказу про звільнення або письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні, минуло не більше одного року;

 

  • скасовано збереження середнього заробітку за працівниками, призваними на військову службу;

 

  • змінено правила виплати заробітної плати працівникам за весь час щорічної відпустки: раніше вона мала виплачувати не пізніше, ніж за 3 дні до початку відпустки, а з набранням чинності Законом № 2244-IX- вона буде виплачуватися до початку відпустки, якщо інше не буде передбачено трудовим або колективним договором.

 

       Підсумовуючи, можемо відзначити, що незважаючи на деякі неоднозначні положення, які викликали резонанс у суспільстві, загалом Закон № 2244-IX приніс позитивні зміни, дозволивши усунути деякі прогалини та недоліки трудового законодавства, що стали особливо актуальними як для роботодавців, так і для працівників в умовах воєнного часу.

 

                      Воєнний стан та загальну мобілізацію продовжили до 15 листопада


         26 липня Президент зареєстрував у ВРУ законопроєкти №9532 і №9533. Ними передбачено продовження воєнного стану та загальної мобілізації з 18 серпня ще на 90 діб, тобто до 15 листопада 2023 року. 27 липня ВРУ підтримала ці законопроєкти за основу та в цілому.

Також звертаємо увагу, що з 21 липня діє оновлений Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих російською федерацією. Зміни стосуються, зокрема, Богодухівського району, Балаклійської міської територіальної громади, Куп'янської міської територіальної громади тощо.

 

                     Одне Різдво та зміна дат ще двох свят. 

       Святково-неробочих днів (після закінчення війни) стане на один менше. Президент підписав Закон №3258, за яким у ст. 73 КЗпП буде лише одне Різдво - 25 грудня! Також ним же змінено ще дві дати - Дня Української Державності та Дня захисників і захисниць України.

 

                      З 29 липня жінки зможуть самостійно визначати дату початку декретної відпустки. 

       В. Зеленський підписав Закон №3238-IX, яким дозволено жінкам, які працюють, за бажанням розпочинати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше ніж за 70 (90) днів до дати пологів, а також переносити невикористані дні відпустки на період після пологів.

 

                                                                                           Головний  державний інспектор відділу

                                                                                           з питань праці  південно-східного напрям-

                                                                                           ку управління інспекційної діяльності

                                                                                            у  Чернівецькій області Південно-Західного

                                                                                           міжрегіонального  управління Державної

                                                                                           служби з питань праці   Моргоч В.І.