Фото без опису

Південно-Західне міжрегіональне управління Держпраці роз’яснює:

мобінг (цькування) - це тривалі умисні дії роботодавця, окремих працівників, або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі, гідності, ділової репутації. когось із колег.

Зазвичай, мобінг працівника на робочому місці відбувається з метою набуття, зміни або припинення ним трудових прав та обов’язків.

Проявляється мобінг  у формі психологічного, або економічного тиску для створення напруженої, ворожої, образливої атмосфери у трудовому колективі щодо когось із працівників.

Роботодавцям. працівникам, які долучаються до цькування свого колеги варто знати: за мобінг передбачено відповідальність, зокрема, адміністративну.

для працівників - за перше правопорушення - штраф  від 850 до 1 700 гривень, або 20-30 годин громадських робіт;

на фізичних осіб-підприємців, посадових осіб - від 1 700 до 3 400 гривень, або 30-40 годин громадських робіт;

• за друге порушення упродовж року, або коли мобінг вчинено групою осіб - штраф на громадян від 1 700 - 3 400 гривень, або 30-50 годин громадських робіт;

на фізичних осіб-підприємців, посадових осіб - від 3 400 -  6 800 гривень, або 40-60 годин громадських робіт.

УВАГА!

Якщо мобінг призвів до моральних страждань  і вимагає від працівника додаткових зусиль для організації свого життя та професійної діяльності, то з роботодавця може бути стягнута моральна шкода на користь такого працівника.

Якщо мобінг призвів до погіршення здоров’я працівника, то це є підставою для відшкодування йому витрат на лікування.

Актуальна інформація на порталі: https://www.pratsia.in.ua/