Мишоподібні гризуни – найнебезпечніші  шкідники осінньо-зимового періоду, які щорічно завдають значної шкоди сільському господарству. Сприятливі погодні умови осені зумовили масове розмноження і активізацію розселення мишоподібних гризунів на посіви озимих культур.

Варто враховувати, що мишоподібні гризуни мають надзвичайно високий потенціал розмноження – протягом 6 місяців за присутності на 1 гектарі до 3 жилих колоній з однією батьківською парою полівки сірої в кожній можна отримати орієнтовно 600 особин потомства, здатних знизити врожайність озимих зернових та ріпаку на 30–70%.

    З метою запобігання збільшення чисельності та шкідливості гризунів Головне  управління Держпродспоживслужби  в Чернівецькій  області  рекомендує   сільськогосподарським виробникам  усіх форм власності проводити постійний моніторинг їх розвитку та профілактичні заходи щодо зменшення чисельності шкідників. Першочерговим в обмеженні чисельності мишоподібних гризунів залишаються профілактичні агротехнічні заходи: зменшення втрат урожаю при збиранні, знищення бур'янів, завчасна і якісна зяблева оранка, що позбавляє гризунів корму та надійного сховища, знищення гризунів у місцях резерваціях з метою недопущення їх розселення на посіви сільськогосподарських культур.

    При обстеженні та виявленні 3-5 колоній слід приступити до  боротьби хімічним методом: Антимиша (2-3 пакетики на нору), Бродівіт (виготовлення принади),  Капкан-принада №1 (1,5-2,5 кг/га, 15 г в нірку), Мишолов, р. (виготовлення принади), Багіра (1,5-2,5 кг/га), Смерть гризунам (1 пакетик на нору), Шторм (1 брикет на нору) та інші препарати, включені в «Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Можна застосовувати також біологічний метод, використовуючи препарати, які містять бактерії мишачого тифу. Вони безпечні для інших живих організмів, адже на відміну від хімічних препаратів, впливають лише на мишей, і не чинять шкідливої дії на тварин та птахів. Виробництвом вищезазначеного біопрепарату в області займається «Чернівецька обласна фітосанітарна лабораторія» (за більш детальною інформацією звертайтесь за тел. 0956624577 Осадчук Сергій Васильович). Боротьбу з гризунами варто вести систематично, комбінуючи різні методи і засоби.

При роботі із засобами захисту рослин обов’язково слід дотримуватися діючих Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил техніки безпеки

Інна Боднар - державний фітосанітарний інспектор ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.