Фото без опису

ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСНА РАДА

  КЗ «ІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ»

 

58000, м. Чернiвцi, вул. I. Франка, 20 ; тел./ факс (0372) 52-73-36 Е-mail: cv_ ipo@ukr.net

Фото без опису

 

     Від 24.05.2022    № 01-09/242

Керівникам  органів управління освітою  територіальних громад, директорам Центрів професійного розвитку педагогічних працівників, закладів освіти обласного підпорядкування

 

 

 

           
    Фото без опису   Фото без опису
 
  Фото без опису
 

 

 

 

Фото без опису           

 

 

 

 

 

Методичні рекомендації щодо дій

безпечної поведінки дітей під час

літніх канікул

 

 

       У зв’язку із закінченням навчального року та з метою посилення контролю за збереженням життя й здоров’я здобувачів освіти, здійснення заходів з охорони праці, безпеки життєдіяльності, цивільного захисту, попередження надзвичайних ситуацій в освітніх закладах, надаємо методичні поради щодо підготовки та перебування учасників освітнього процесу на літніх канікулах, що додаються.

Додатки на 58 арк.

 

 

 

             Директор                                                                  Григорій БІЛЯНІН

 

Коноплянко Ю.Б.

Тел.52-33-26

 

 

 

 

 

 

 

Додаток до листа Інституту

                                                                       від 24.05.2022  №01-09/242

 

Методичні рекомендації

 щодо дій безпечної поведінки дітей під час літніх канікул

 

   Війна і діти: як уберегтись від небезпеки мін та боєприпасів? Харчового отруєння? Сьогодні ці значення для батьків набувають неабиякі значення. Безумовно неостаннє значення набуває психологічна підтримка дитини.

   Дитячий фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні розробив поради щодо піклування про дитину під час війни. У цій брошурі ви знайдете вичерпну інформацію про харчування, гігієну, безпеку та психологічну підтримку дитини (додається).

     Війна — стрес не тільки для дорослих, які все розуміють, а й для дітей. Відчуття небезпеки, тривога, порушення звичного стану речей, постійні зміни та переміщення — все це може злякати ди­тину, збити її з пантелику і викликати дискомфорт. Головне, що слід пам’ятати, — якщо батьки поруч і всі здорові, то ви зможете забезпечити психологічний комфорт дитини.

     Під час війни використовується смертоносна техніка та зброя, навіть уламки якої становлять загрозу життю.

     Будьте вкрай уважними, коли пересуваєтесь пішки, їдете на велосипеді чи авто, особливо, якщо поруч велися бойові дії або розірвався снаряд. 

     Намагайтесь рухатися маршрутом, яким нещодавно вже хтось пройшов чи проїхав. Якщо ви на авто, уникайте доріг, на яких ви не бачите інших автівок.  

     Якщо крокуєте, то тільки дорогою, на якій усе видно.

Вибухонебезпечні предмети можуть бути розташовані як близько до вже зруйнованої техніки чи будівель, так і поруч зі снарядами, в кущах чи траві на узбіччі, бути прив’язаними до дерев і навіть навмисно сховані в іграшках, книжках чи за телефонами, які лежать на землі. 

     Будьте обачні та уважні, не підбирайте предмети на вулиці та не наближайтесь до будь-якої військової техніки, амуніції, снарядів, їхніх уламків та особливо мін і за жодних обставин не чіпайте їх. 

    Міни активуються від ваги. Якщо раптом людина наступила на міну, то рухатись вже не можна. 

      Не можна намагатися покласти на неї щось важке (як часто роблять у фільмах)! Потрібно одразу кликати на допомогу та дзвонити 101. 

     Якщо побачили щось підозріле, залишки бойової техніки чи боєприпас, телефонуйте за номером 101 до Служби з надзвичайних ситуацій. Саме вони знешкодять небезпечний предмет та зможуть підтвердити, що тепер ця місцевість/територія є безпечною для пересування.

     Якщо ви натрапили на невідомі предмети, що схожі на вибухонебезпечні необхідно дотримуватись певних правил, щоб уберегти від небезпеки себе та оточуючих, а саме: 

-не чіпайте, не рухайте знахідку; 

-зафіксуйте точний час, коли вона була виявлена; 

-відгородіть місце, де знаходиться підозрілий предмет; 

-відведіть подалі людей від підозрілої знахідки; 

-припиніть будь-які роботи в районі небезпечного місця; 

-організуйте тимчасову охорону небезпечного місця до приїзду спеціально підготовлених фахівців та не допускайте туди сторонніх осіб; 

-про знахідку вибухонебезпечного предмета необхідно терміново повідомити до      Cлужби порятунку "101" чи до поліції за номером "102"

     Виявлений вибухонебезпечний предмет, не можна торкатися – це дуже небезпечно. 

       Знешкоджувати вибухонебезпечні предмети мають право тільки спеціально підготовлені фахівці піротехнічних груп, які пройшли фахову підготовку та мають практичні навички роботи з вибуховими речовинами та різноманітними боєприпасами.

        Надзвичайні ситуації, а саме під час військового стану, завжди пов’язані з високим рівнем стресу та тривоги, але водночас вимагають від людей сфокусованості та зібраності. Мати відповіді на всі питання завчасно неможливо, але добре знати, де ці відповіді можна знайти, щоб створити безпечне середовище для себе та своїх дітей. 

      Під час виховних годин ознайомити учнівську молодь з хімічною, ядерною зброєю, а отримані знання учасниками освітнього процесу допоможуть врятувати життя у разі надзвичайної ситуації військового характеру та інших ситуацій.

     Пропонуємо провести організаційні заходи та первинні інструктажі з безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу щодо підготовки та перебування учасників освітнього процесу на літніх канікулах:

- правил поведінки під час повітряної тривоги;

- правил поводження з незнайомими людьми та предметами –мінно-вибуховими;

- щодо безпеки життєдіяльності під час літніх канікул про дотримання обмежень задля запобігання поширенню COVID-19;

-правил пожежної безпеки, електробезпеки, безпеки дорожнього руху;

-профілактики шлунково-кишкових захворювань;

- правил поведінки в громадських місцях;

- користування громадським транспортом, попередження травмування на об’єктах залізничної інфраструктури;

-правилах поводження на річках і водоймах, поведінки в умовах підвищення температури повітря, попередження випадків перегрівання на сонці;

- дій у випадку надзвичайних ситуацій, з надання домедичної допомоги потерпілим у разі нещасних випадків тощо за відповідними інструкціями з реєстрацією в журналах.

Бережіть себе та своїх близьких!