ДЕРЖПРАЦІ

ПІВДЕННО-ЗАХІДНЕ МІЖРЕГІОНАЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ

СЛУЖБИ З ПИТАНЬ ПРАЦІ

ДЕРЖПРАЦІ

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРАЦІ У ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

вул. Василіянок, 62, «а», м. Івано-Франківськ, 76019, тел.: (034) 275-22-29,

https://if.dsp.gov.ua/, E-mail: if@dsp.gov.ua, код ЄДРПОУ 44840602

 

вул. Зелена, 3,  м. Чернівці, 58003,  тел/факс:  (0372)  55-37-24,  55-04-08

Е-mail   chern.tu.op@ukr.net ЄДРПОУ 39888333

 

Як працюватимемо та відпочиватимемо у травні?

 

        За КЗпП 1 травня (День праці) та 9 травня (День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні) є святковими та неробочими днями в Україні. Відповідно мали би бути вихідні. Та через війну це робочі дні з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день.

        Нагадаємо, що відповідно до статті 73 КЗпП встановлено, зокрема, такі святкові і неробочі дні:

  • 1 травня (понеділок) – День праці;

  • 9 травня (вівторок) – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги).

        За старими правилами, ці дні мали би бути неробочими.

        Проте воєнний стан в Україні наразі продовжено до 20 травня 2023 року.  У період дії воєнного стану не застосовуються, зокрема, норми статей 71 - 73 КЗпП (святкові і неробочі дні). На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

        Тож чи дотримуватися старих правил і не працювати 1 та 9 травня, чи, якщо є потреба, вивести людей на роботу у ці дні – кожен керівник підприємства або фізособа-роботодавець вирішують у 2023 році самостійно.

        Зверніть також увагу, що максимальну тривалість робочого тижня під час війни збільшено, і вона становить вже не 40, а 60 годин (ч. 1 ст. 6 Закону №2136). Тому скасовані свята можуть увійти до норми робочого часу і оплачуватися в одинарному розмірі, якщо роботодавець не вирішить, що такий день буде вихідним (і не оплачуваним).

       

         Щодо роботи банків, то наразі інформації від НБУ немає. Проте велика ймовірність, що всі банки та банківська система 1 та 9 травня (як і в попередні святкові дні) працюватимуть  у звичайному режимі.

День перемоги пропонують святкувати 8 травня, а 9 травня – день Європи: законопроект

 

        У Раді зареєстровано законопроєкт №7297, яким пропонується святкувати 8 травня День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Відповідно перенести вихідний день з 9 на 8 травня.

        18 квітня 2022 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7297 "Про внесення змін до деяких законів України щодо увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні". Ним пропонується:

  • встановити державне свято – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який щороку відзначати 8 травня. Відповідні зміни будуть внесені до Закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років»,

  • перенести вихідний день з 9 на 8 травня і уточнити назву святкового дня в КЗпП;

  • рекомендувати Президенту України внести зміни до Указів, зокрема, з метою відзначення в Україні Дня Європи 9 травня разом з державами Європейського Союзу.

       Як пояснюють законотворці, перемога над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років щороку відзначається в європейських державах 8 травня – в День капітуляції нацистської Німеччини. Цього ж дня по всій Європі шанують пам’ять полеглих у Другій світовій війні.

        Проте в Україні День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні досі відзначається 9 травня. Комуністичний режим СРСР навмисне встановив окрему від решти Європи дату відзначення перемоги. Радянський Союз, а слідом за ним і Російська Федерація, перетворили відзначення 9 травня на інструмент пропаганди й досягнення політичних цілей, розпалювання війн, виправдання власних злочинів проти людяності.

"Відзначення в Україні Дня перемоги 9 травня є нелогічним і неприйнятним, особливо після початку повномасштабного російського вторгнення на територію України 24 лютого 2022 року. Україна має вшановувати пам’ять полеглих і відзначати День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні разом з усією Європою і всім цивілізованим світом 8 травня. А 9 травня – разом з державами-членами Європейського Союзу відзначати День Європи", - пояснюють нардепи.

          У разі прийняття цей закон набере чинності з дня його опублікування.

 

                                                                                           Головний  державний інспектор відділу

                                                                                           з питань праці  південно-східного напрям-

                                                                                           ку управління інспекційної діяльності

                                                                                           у  Чернівецькій області Південно-Західного

                                                                                           міжрегіонального  управління Державної

                                                                                           служби з питань праці   Моргоч В.І.