Фото без описуЗа порушення акцизного законодавства суб'єкти господарювання сплатять понад два мільйони гривень

 

Ревізори податкового відомства Буковини продовжують виконувати заходи направлені на зменшення тіньового обігу підакцизних товарів. Так, станом на 01.06.2022 проведено 61 фактичну перевірку суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію, зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів та діяльність у сфері обігу пального. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

За результатами проведених перевірок та інших заходів по суб’єктах господарювання, які здійснюють діяльність у сфері обігу пального, донараховано штрафні санкції на сумі 1490,7 тис.грн. Штрафні санкції були застосовані за зберігання пального та роздрібну торгівлю без ліцензії та за здійснення реалізації пального без наявності зареєстрованого витратоміру-лічильника.

До суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію, зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів застосовано фінансових і штрафних санкцій на загальну суму 693 тис грн.

Найбільш поширеними порушеннями ЗУ №481 та ПКУ, які були встановлені під час контрольно – перевірочних заходів є:

- роздрібна торгівля тютюновими виробами за цінами, вищими за встановлені максимальні роздрібні ціни – 7 випадків;

- роздрібна торгівля алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін – 19 випадків;

- порушення вимог ст. 153 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР в частині заборони продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років – 22 випадки;.

- роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій– 4 випадки на суму 68,0 тис. грн. та інші порушення.

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану" припинено дію мораторію на проведення фактичних перевірок. Про порушення правил реалізації підакцизних товарів повідомляйте до Головного управління ДПС у Чернівецькій області.

Адреса Головного управління ДПС у Чернівецькій області: 58013, м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200 А; Електронна пошта   cv.official@tax.gov.ua 

Для усних звернень телефонуйте за номерами +380500709472; +380506656932; (0372) 512- 656.

 

 

Перевірка розрахункового документу (чеку), виданого ПРРО, що працює в режимі офлайн

 

У Головному  управлінні  ДПС у Чернівецькій області звертають увагу, що у розрахунковому документі (чеку) має обов’язково бути наявна позначка про проведення розрахункової операції в режимі офлайн.

Перевірити наявність цього чеку в базі даних Державної податкової служби можливо через Електронний кабінет після завершення роботи програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО) в режимі офлайн та передачі ним чеку/чеків до фіскального сервера.

Інформація про фіскальні номери, що увійшли до діапазону для використання ПРРО, що працює у режимі офлайн, буде оприлюднена у Електронному кабінеті із зазначенням даних про фіскальний номер ПРРО та про суб’єкта господарювання для ПРРО якого зарезервовано фіскальні номери.

Чи має право ФОП – платник ЄП першої групи, яка здійснює перукарські послуги, надавати послуги манікюру, педикюру, візажу, косметології та масажу?

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз'яснюють, що підпунктом 1 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI  визначено, що до платників єдиного податку, які відносяться до першої групи, належать фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

Перелік видів послуг, які відносяться до побутових послуг населенню та надаються платниками єдиного податку першої та другої груп, визначено п. 291.7 ст. 291 ПКУ, який включає вид діяльності «послуги перукарень».

При цьому згідно з п.п. 5 п. 298.3 ст. 298 ПКУ у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються обрані суб’єктом господарювання види господарської діяльності згідно з Класифікатором видів економічної діяльності ДК 009:2010.

Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010 (далі – КВЕД ДК 009:2010) затверджена наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457 зі змінами та доповненнями (далі – Наказ № 457).

Абзацом другим п. 1 Наказу № 457 визначено, що основне призначення Класифікації видів економічної діяльності – визначати та кодувати основні та другорядні види економічної діяльності юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців.

Відповідно до КВЕД ДК 009:2010 послуги перукарень відносяться до класу 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси».

Згідно з наказом Державного комітету статистики України від 23.12.2011 № 396 «Про затвердження Методологічних основ та пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності» із змінами та доповненнями клас 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси» КВЕД ДК 009:2010 включає миття волосся, підрівнювання та підстригання, укладання, фарбування, тонування, завивання, розпрямлення волосся та подібні види послуг, що їх надають для чоловіків та жінок, а також гоління та підрівнювання бороди, масаж обличчя, манікюр і педикюр, макіяж тощо.

Отже, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку першої групи, яка здійснює діяльність, з надання перукарських послуг, що належить до класу 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси», також має право надавати послуги манікюру, педикюру, візажу, косметології та масажу обличчя без використання праці найманих осіб.

 

 

Право ФОП на загальній системі оподаткування включати до складу витрат амортизаційні відрахування

 

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області зазначають, що порядок оподаткування доходів фізичних осіб – підприємців визначений ст. 177 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI. Відповідно до п. 177.2 ст. 177 ПКУ об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування визначено п. 177.4 ст. 177 ПКУ.

Згідно з п.п. 177.4.6 п. 177.4 ст. 177 ПКУ фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат.

При цьому амортизації підлягають: витрати на придбання основних засобів та нематеріальних активів; витрати на самостійне виготовлення основних засобів, реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення основних засобів (крім поточного ремонту).

Не підлягають амортизації та повністю включаються до складу витрат звітного періоду витрати на: проведення поточного ремонту; ліквідацію основних засобів (у частині залишкової вартості).

Не підлягають амортизації такі основні засоби:земельні ділянки; об’єкти житлової нерухомості; легкові автомобілі.