Декларування – 2022: сума задекларованих доходів на Буковині склала майже 647 млн грн

Інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Впродовж  п’яти місяців цього року буковинці подали 3802 податкові декларації про майновий стан і доходи.

Із загальної кількості декларацій 929 подали громадяни, які виявили бажання реалізувати своє право на податкову знижку.

В цілому, сума задекларованих доходів склала 646,7 млн грн, до сплати нараховано 7,0 млн грн податку на доходи фізичних осіб та військового збору – 1,4 млн грн.

Що стосується податкової знижки, то сума ПДФО, яка підлягає поверненню громадянам складає понад 3,6 млн грн.  Слід відзначити, що із загальної кількості поданих декларацій на податкову знижку основна частина,  це витрати на навчання, страхові платежі, витрати понесені на сплату відсотків за іпотечним житловим кредитуванням.

 

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель, які не належать до сільськогосподарських угідь

 

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що відповідно до п.п. 271.1.1 п. 271.1 ст. 271 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI базою оподаткування для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку (далі – Оцінка) яких проведено, є їх Оцінка з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до положень ПКУ. Податкові зобов’язань для таких ділянок визначаються із застосуванням відсоткових розмірів ставок земельного податку, граничні межі яких визначено ст. 274 ПКУ.

Для земельних ділянок, Оцінку яких не проведено, у т.ч. для земельних ділянок за межами населених пунктів, які не є землями сільськогосподарського призначення, граничним показником бази оподаткування є одиниця площі ріллі по області та для визначення податкових зобов’язань для таких ділянок застосовуються відсоткові розміри ставок земельного податку, граничні межі яких визначено ст. 277 ПКУ.

Згідно з листом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 11.01.2022 № 6-28-0.222-275/2-22 Оцінка сільськогосподарських земель у 2022 році не індексується. Водночас індексації підлягає (величина коефіцієнта індексації Кф – 1,1) Оцінка земель населених пунктів, у тому числі несільськогосподарського призначення.

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (лист від 11.01.2022 № 6-28-0.222-275/2-22), керуючись нормами ст. 289 ПКУ, а також п. 9 підрозд. 6 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, поінформувала про застосування за результатами 2021 року для земель, що не належать до сільськогосподарських угідь коефіцієнта індексації Оцінки земель у розмірі 110 відсотків.

Отже, якщо землі суб’єкта господарювання не належать до сільськогосподарських угідь, то для обчислення податкових зобов’язань з плати за землю на 2022 рік до базової величини Оцінки, що визначена у порядку ст. 277 ПКУ, застосовується величина коефіцієнта індексації – 1,1.

 

Вилучення майна, що перебуває в податковій заставі, на потребу ЗСУ

 

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області звертають увагу, що Законом України від 15.03.2022 №2120–ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесено зміни до Податкового кодексу України.

Зокрема, пункт 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України доповнений новим підпунктом 69.21.

Відповідний підпункт Податкового кодексу України встановлює, що керівники військово-цивільної адміністрації мають право вилучати майно платників податків, яке перебуває в податковій заставі, без попередньої згоди органу контролю. Таке вилучення має бути оформлено рішенням керівника військово-цивільної адміністрації. Звільняється майно від податкової застави з дня отримання такого рішення.

Тобто майно платника податків звільняється з податкової застави з дня отримання рішення керівника військово-цивільної адміністрації про вилучення майна без застосування вимог статті 92 Податкового кодексу України.

Водночас, у разі оплатного вилучення майна такі кошти спрямовуються на погашення податкового боргу платника податків, майно якого вилучено.

 

У Дії можна подати декларацію платника єдиного податку спеціальної ставки 2 %

 

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області звертають увагу, що ДПС та Мінцифри продовжують спільні проєкти у напрямі цифровізації сплати податків. Відтепер подати декларацію платника єдиного податку 2% і сплатити його можна і в Дії.

Це можуть зробити ФОПи-спрощенці 3 групи із застосуванням спеціальної ставки 2%.

Подача декларації та оплата проводяться швидко, зручно у декілька кліків.

Для подачі декларації потрібно:

- авторизуватись у застосунку Дія та у меню «Послуги» обрати «Податки ФОП» – «Декларація платника єдиного податку 2%» за відповідний місяць;

- ввести суму отриманого доходу за обраний місяць;

- перевірити контактні дані та декларацію (за потреби – відкоригувати);

- підписати її Дія.Підписом та надіслати.

Для сплати податку необхідно:

- авторизуватися у застосунку Дія та у меню «Послуги» обрати «Податки ФОП» – «Сплата єдиного податку 2%» за відповідний місяць;

- ввести суму отриманого доходу за обраний місяць та перевірити розраховану суму податку до сплати;

- обрати спосіб оплати та сплатити.

Зарахування коштів відбувається протягом 3 робочих днів, перевірити можна у «Розрахунках з бюджетом».

Нагадаємо, що декларація подається до 20 числа кожного місяця за доходи, отримані в попередньому місяці, починаючи з травня і до скасування воєнного стану на території України. Сплата єдиного податку 2% доступна в застосунку до кінця кожного місяця за попередній, тобто ще 10 днів після граничного терміну подання декларації.

Проєкт реалізовано Мінцифрою спільно з Державною податковою службою України за підтримки програми EGAP, що фінансується Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва та реалізується Фондом Східна Європа.